Bintulu

Bintulu

Mengenali Bintulu

Bahagian Bintulu adalah bahagian kesembilan (9) di negeri Sarawak. Ia terletak di zon Utara antara Sibu dan Miri. Peta di atas menunjukkan tempat Bintulu.

25 tahun lalu, Bintulu hanyalah sebuah kampung nelayan tenang biasa yang terdiri kira-kira 5000 orang sahaja. Pada masa itu, pusat komersial hanya beberapa baris rumah kedai kayu manakala jalan utama, satu laluan tanpa apa-apa lampu jalan .

Paling penting, menjadi sebuah bandar geografi terletak separuh jalan antara Kuching dan Kota Kinabalu, Bintulu adalah pintu masuk pusat untuk kawasan pelancongan seperti Bakun Resort, Gua Niah, Taman Negara Mulu, Taman Negara Longan Bunut, Taman Negara Lambir, Tempat Perlidungan Hidupan Liar Sibuti, Rejang Pelagus, Belaga dan Tanah Tinggi Bario. Tamabahan pula, Bintulu mudah diakses melalui udara dan jalan raya. Penyiapan Lebuhraya Pan-Borneo telah menyambungkan Bintulu melalui jalan raya ke semua bandar-bandar dan tempat-tempat di Sarawak yang besar.

Ambil perjalanan singkat dalam Bot Tambang (Bas Sungai) dan bertemu dengan masyarakat nelayan di perkampungan nelayan yang berhampiran di Sungai Kemena. Anda akan terkejut melihat ciri tradisional dan cara hidup Melanau Bintulu seperti pengeringan ikan, pembuatan Belacan Bintulu yang terkenal, Cencaluk dan pemprosesan sagu masih lagi hidup. Penglihatan ini akan membawa anda kembali ke nostalgia Bintulu yang lama sebagai perkampungan nelayan .

Tempat Lahir Majlis Perundangan Sarawak

Perjalanan kaki retrospektif ke lorong memori. Di laman ini, batu seratus tahun telah didirikan pada tahun 1967 dan terus ditambah baik pada tahun 1987 dengan menara jam dan mata air untuk memperingati tahun yang ke-100 perhimpunan mesyuarat perundangan negeri yang pertama dan tertua di Malaysia apabila pada bulan September 1867, satu perhimpunan sulung lima pegawai British dan 16 ketua-ketua tempatan dari pelbagai bangsa, telah diadakan di sana. Acara bersejarah telah dijalankan oleh Charles Brooke, Rajah Putih Kedua Sarawak.

Juga dikenali sebagai Tenaga Sarawak Bintulu telah menjadi padang rumput bagi peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan, seluruh populasi Sarawak dan orang asing. Pertumbuhan penduduk Bintulu amat pesat dalam beberapa tahun lepas. Dengan itu, permintaan untuk brangan dan perkhidmatan yang lebih baik. Ke arah pemodenan, Bintulu masih sangat popular untuk rasa udang yang yang dikenali sebagai “Belacan” di mana pengeluarannya telah menjadi satu acara tahunan di kalangan sesonal tempatan.

Bintulu Waterfront Promenade yang baru disiapkan telah meningkatkan bilangan tempat-tempat menarik di Bintulu selain dari Taman Negara Similajau dan Taman Tumbina. Terletak di sebelah Hotel Park City dan Hotel Suite New World, hanya 3 minit dengan kereta dari pusat bandar Bintulu.

Print Friendly, PDF & Email