Perutusan Pengarah

Davis_Passport_Photo

Sudah empat tahun sejak penilaian akreditasi terakhir kami, dan hanya sepuluh tahun setelah kami mula beroperasi di Hospital baru. Namun, rasanya seolah-olah segala-galanya hanya berlaku semalam. Hospital Bintulu telah mengharungi banyak perubahan dalam tempoh sepuluh tahun, terutamanya di dalam pengadaptasian ke kemudahan yang baru, kejuruteraan semula proses-proses, dan bertindak balas terhadap permintaan perkhidmatan pakar.

Walau bagaimanapun, kami tidak pernah menoleh ke belakang, dan ia adalah hasrat kami bahawa kami akan memandang ke hadapan untuk mengisi masa depan yang sejahtera dengan kejayaan. Dengan semangat dan kesungguhan, kami telah meletakkan banyak usaha untuk mencapai akreditasi Hospital sepuluh tahun dahulu, dan buat kali ketiga dijalankan, kami cuba untuk melakukannya sekali lagi. Tanpa teragak-agak, dan dengan penuh keyakinan kepada kekuatan dan kredibiliti kami, kami ingin gariskan profil ini kerana kami terus memberi maklumat yang diperlukan untuk tujuan akreditasi Hospital. Kami berharap bahawa himpunan yang akan mencerminkan sifat sebenar organisasi kami.

Perubahan memang adalah satu proses yang berterusan, seperti kita melihat kembali kepada setiap tahun yang terdahulu, yang tidak pernah kekurangan cabaran mahupun masalah. Walau bagaimanapun, kami terus menyesuaikan diri dan berubah menjadi salah satu pembekal penjagaan kesihatan utama di negeri ini. Kami tidak akan meninggalkan teras komitmen kami dalam mengekalkan dan meningkatkan perkhidmatan yang berkualiti. Kami juga telah mencapai beberapa pencapaian bagi tempoh sepuluh tahun lepas sejak akreditasi pertama kami.

Kami berjaya untuk mendapatkan sijil kebakaran, membuka perkhidmatan baru di bawah klinik pakar iaitu klinik mata, dan juga unit psikologi dan mendapat beberapa projek di bawah tanggungan kami; unit kebakaran, satu bangunan berasingan bagi penyakit berjangkit, klinik Nefrologi di bangunan yang sama dengan unit hemodialisis. Selain itu kami juga melaksanakan 5S untuk memperbaiki sistem pemfailan kami dan mempunyai persekitaran kerja yang menyenangkan. Kami dalam proses ke arah pelaksanaan HIS (Hospital Information System) bagi perkhidmatan kualiti yang lebih baik kepada pesakit dan sentiasa ditanam pada unsur-unsur budaya korporat di kalangan kakitangan dalam organisasi.

Manakala dari sudut pandangan kesihatan, kini kami telah mengadakan latihan ‘ Poco-poco’ yang dijalankan oleh kakitangan kami sendiri setiap hari Khamis, manakala setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat petang, unit pemulihan akan menjalankan latihan khas untuk kakitangan yang berat badannya melebihi BMI (Body Mass Index) yang ideal. Semua ini adalah untuk memastikan semua kakitangan Bintulu Hospital adalah sihat.

Kami juga berharap bahawa dengan memulakan operasi kecekapan di seluruh organisasi kami, kami akan benar-benar menjadi sebuah Hospital yang berprestasi lebih baik.

 
“KOMITMEN MENYELURUH KE ARAH PROFESIONALISME”

DR. DAVIS JOHNRAJ
PENGARAH HOSPITAL
HOSPITAL BINTULU

Print Friendly, PDF & Email